Žiaci bratislavského gymnázia pripravili mikulášsky štrajk

06.12.2012 Bratislava

Bratislava 6. decembra (TASR) - Žiaci bratislavského gymnázia na Grösslingovej ulici dnes podporili protest učiteľov za zvýšenie platov "mikulášskym štrajkom". Dopoludnia sa v areáli školy uskutočnili rôzne workshopy, v rámci ktorých si mohli študenti pozrieť film alebo diskutovať s pozvanými osobnosťami. Na školskom dvore sa konal koncert.

"Vidíme, že aj z našej školy odchádza veľmi veľa učiteľov, pretože ako sekretárka dostane niektorá učiteľka lepší plat, ako keď robí tu v škole. Učiť u nás ostávajú len nadšenci a aj tí pomaličky odchádzajú do dôchodku. A my ako študenti to vnímame napríklad tak, že si musíme nosiť do školy vlastný papier, aby nám mal na čo učiteľ vytlačiť písomky," povedal jeden zo študentov Filip Klein.

Podľa Moniky Rybárovej zo štrajkového výboru školy, gymnázium v piatok (7.12.) už nebude pokračovať v štrajku. Napriek tomu jeho učitelia privítali rozhodnutie školských odborárov neprijať doterajšiu ponuku vlády. "Keď bol štrajk prerušený, tak sme učili, ale zapojili sme sa do protestných zhromaždení v pondelok (3.12.) aj v stredu (5.12.) a sme ochotní pokračovať v protestoch na námestí," povedala Rybárová.

Školskí odborári v stredu rozhodli, že neprijmú ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie tarifných platov v budúcom roku, s ďalším navýšením cez nariadenie vlády, ktoré by samosprávam prikázalo dať celú časť mzdového normatívu na platy.
 

Vyberte región